Monday, August 8, 2011

karnataka PGCET MBA 2011 Key / Answers

Hi All
Please find the answers for karnataka PGCET MBA 2011 Key / Answers on facebook. 

Saturday, August 21, 2010

Monday, July 12, 2010

VTU PGCET MBA 2010 Question and Answers

Section 'A'

Test of proficiency in English Language

Direction : For each of the question from 1 to 3, choose the Word or Phrase that is similar in meaning to the numbered word.

1. hectic

(a) Organised (b) Clumsy (c) Frantic (d) Thrilling

Answer : C
2. deter

(a) Distract (b) Suppress (c) Discourage (d) Contaminate

Answer : C
3. Jettison

(a) Control (b) Emit (c) Stir (d) Discard

Answer : D
Direction : For each of the question from 4 to 6, choose the Word or Phrase that opposite in meaning to the numbered word.

4. abominate

(a) Loathe (b) Despise (c) Adore (d) Abhor

Answer : C
5. Invective

(a) Normality (b) Restoration (c) Fertility (d) Praise

Answer : D
6. untoward

(a) Experienced (b) Inevitable (c) Industrious (d) Proper

Answer : D
Direction : Relate the Ologies & Ographies in the following numbered questions from 7 to 9.

7. ichthyology

(a) Study of hair (b) study of insects (c) Study of fishes (d) Study of dates

Answer : C
8. nephrology

(a) Study of kidney (b) study of clouds

(c) Study of snakes (d) Study of liver

Answer : A
9. philology

(a) Study of historical language (b) study of people

(c) Study of supernatural beings (d) Study of rocks

Answer : A
Direction : An idiom and four and four possible meanings are given in questions from 10 to 12. Identify the closest meaning of the idiom from among the answer choices.

10. Child's play

(a) To handle a situation calmly (b) To dispute over petty points

(c) Any easy task (d) To treat lightly

Answer : C
11. Cut no ice

(a) Unable to perform (b) Make no impression

(c) Come to nothing (d) To fail

Answer : B
12. Head to toe

(a) Thoroughly (b) Continuously (c) Nothing (d) Completely

Answer : A
Direction : Each question from 13 to 15 gives a sentence with a part of sentence underlined that may contain an error. Four alternatives substitutes are given for the underlined portion. Identify the choice that replaces the underlined part to form a logical and grammatically correct statement.

13. He would not have failed if he had enough money

(a) if he had enough money (b) if he would have enough money

(c) if he would have had enough money (d) if he had had enough money

Answer : D
14. The professor asked her when will you submit her thesis.

(a) when will you submit her thesis

(b) when she would have submit her thesis

(c) When you will have submitted your thesis

(d) when she would submit her thesis

Answer : D
15. He tried his best to be punctual, but he was occasionally behind time.

(a) he was always lagging behind (b) he was seldom on time

(c) he was late on some occasions (d) he would be punctual

Answer : B
Direction : In each of the following question 16 & 17, a capitalised pair of words is given, followed by four numbered pairs of words. Three of the numbered pairs exhibit the same relationship between the words as the capitalised pair of words. Identify the numbered pair which does not exhibit the same relationship as the capitalised pair.

16. Mistake : practice

(a) draught : rain (b) anger : resentment (c) extinct : protect (d) error : diligence

Answer : B
17. sketch : diagram

(a) design : plan (b) draw : picture (c) print : book (d) paint : portrait

Answer : A
Directions : A sentence is written in four different formats in questions 18 & 19. Only one of them is grammatically correct. Mark the correct choices as your answer.

18. (a) I will meet you if you will come tommorrow.

(b) I will meet you if you have come tommorrow.

(c) I shall meet you if you come tommorrow.

(d) I shall meet you if you may come tommorrow.

Answer : C
19. (a) Harsher punishment will not reduce the number of crime.

(b) Harsher punishment will not reduce the number of crimes.

(c) Harsher punishment will not increase the number of crime.

(d) Harsher punishment will increase the crime number.

Answer : C
Directions : Fill in the blanks in the given sentence so as to make it logically and grammatically correct by chosing the correct word from the choices given, in questions 20 & 21.

20. ___________ about nine months ago, john was in excellent health.

(a) Until (b) In (c) At (d) As

Answer : A
21. Mental talents if buries and not used, ___________ to deteriorate.

(a) lead (b) get (c) tend (d) matter

Answer : C
Direction : Each question 22 & 23 below gives a sentence followed by four answer choices. From the choices provided, identify the one that best restates the given sentence and mark its choice as your answer.

22. It might be truly said of him that he never sought nonour.

(a) It is true that he never sought nonour.

(b) The truth of him is that he never sought honour.

(c) Honour was not truly sought by him.

(d) He never truly sought honour.

Answer : A
23. I am afraid I did not make myself understood.

(a) I am afraid of not making myself undertood.

(b) I am afaraid I have not made myself understood.

(c) I am afraid I did not make myself undertsood.

(d) I am afaraid of not having made myself understood.

Answer : B
Direction : A word and four jumbled choices are given in questions 24 & 25. One of the choices, when properly arranged gives the word. Identify the correct choice.

24. defeat

(a) uqavnhsi (b) cetah (c) cotuh (d) tacsrch

Answer : A (VANQUISH )
25. fantastic

(a) tiairlsic (b) bdcinreile (c) alcer (d) ynimiagar

Part I

Section 'B'

Test of General Knowledge

26. The tusks of male elephant are

(a) premolar (b) molar (c) incisor (d) canine

Answer : C
27. In which year was the RBI nationalized ?

(a) 1948 (b) 1950 (c) 1947 (d) 1949

Answer : D
28. The Mauryan dynasty from 321 BC to 185 BC. The last Mauryan emperor was defeated by Pushyamitra Sunga. Who among the following was the last Mauryan emperor ?

(a) Brihadratha (b) Asoka (c) Bindusara (d) Samprati

Answer : A
29. Which of the following books is not written by Shashi Tharoor ?

(a) Bookless in Baghdad (b) The Great Indian Novel

(c) Riot : A Novel (d) India : The Siege Within

Answer : D
30. When bullet is fired upwards vertically it gains in

(a) Potential energy (b) Kinetic energy (c) Speed (d) inertia

Answer : A
31. How many players make up a team in a basketball game ?

(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7

Answer : B
32. Who among the following is the director of the film Corporate ?

(a) Shekar Kapoor (b) Mahesh Bhatt

(c) Nagesh Kukanoor (d) Madhur Bhandarkar

Answer : D
33. The traditional new year celebrations of Bihu are associated with

(a) West Bengal (b) Orissa (c) Assam (d) Kerala

Answer : C
34. Who is the author of the book, Elizabeth Costello ?

(a) J.M. Coetzee (b) Peter Carey (c) Glunter Grass (d) Hari Junzru

Answer : A
35. Which is the solar system's fastest planet, which orbits the sun at nearly twice the speed of the earth ?

(a) Venus (b) Mercury (c) Jupiter (d) Pluto

Answer : B
36. US President Barack Obama serced as United States Senator from January 4, 2005 to November 16, 2008 from which of the following states ?

(a) Iowa (b) California (c) Illinois (d) New York

Answer : C
37. Who among the following owns The Taj Hotel, Mumbai which was recently attacked by militants ?

(a) Ratan Tata (b) Arun Sarin (c) KM Birla (d) Vijay Mallya

Answer : A
38. Which among the following is the most common element on earth ?

(a) Hydrogen (b) Carbon (c) Oxygen (d) Nitrogen

Answer : A
39. Which of the following nations gave women, the right to vote, first ?

(a) West Indies (b) United States of America

(c) India (d) New Zeland

Answer : D
40. What is the meaning of Veni, Vidi, Vici ?

(a) I come, I fought, I won (b) I came, I saw, I conquered

(c) I saw, I planned, I achieved (d) I saw, I fought, I won

Answer : B
41. The disease Swine Flu, is caused by which subtype of Influenza A virus ?

(a) H5N1 (b) H5N5 (c) H1M1 (d) H1N1

Answer : D
42. What are the Primary Colours ?

(a) Red, Blue amd Yellow (b) Red, Blue, Green

(c) Blue, Yellow, Brown (d) Blue, Brown, Black

Answer : A
43. The Narmada Valley Project is spread across three states. Which of the following is not a part of the project ?

(a) Maharashtra (b) Jharkhand (c) Gujarat (d) Madhya Pradesh

Answer : B
44. The PGA championship is associated with

(a) Bridge (b) Polo (c) Horse racing (d) Golf

Answer : D
45. Jeep, an automobile brand, is registered and owned by

(a) General Motors (b) Ford Motors

(c) Damiler Chrysler (d) Mahindra & Mahindra

Answer : C
46. What should be the minimum level of public share holding in listed companies under the new SEBI guidelines issued in April 2006 ?

(a) 20% of total equity capital (b) 15% of total equity capital

(c) 25% of total equity capital (d) 30% of total equity capital

Answer : C
47. Which company is associated with the campaign, Tase Bhi, Health Bhi ?

(a) Glaxo Smith Kline (b) Dabur (c) Nestle (d) Amul

Answer : C
48. The book, To Kill a Mocking Bird, is written by

(a) Harper Lee (b) Joseph Heller (c) Ken Casey (d) Ayn Rand

Answer : A
49. Spoil yourself, is the punch line of

(a) Tata Indigo (b) Tata Indica (c) Toyota Corolla (d) Toyota Camry

Answer : A
50. Lawrence J Ellison, one of the world's highest paid CEOs is heading __________ Company ?

(a) IBM (b) Toshiba (c) Oracle (d) Wipro
Answer : C

Part II

Section 'C'

Test of Reasoning and General Intelligence

Direction (Question No. 51 to 53) : Answer these question based on the information given below :

A visits Vizag where his brother P resides. P stays with his father Q and mother S. P's grandfather, R also stays with him. P has two children B and C. B's husband is X. C is married to Y, who is a wrestler. C's son T welcomed A on his visit.

51. How is related to B ?

(a) Niece (b) Nephew (c) Cousin (d) son

52. How is S related to C ?

(a) Mother (b) Grandmother (c) Aunt (d) Cannot be determined

53. How is P related to X ?

(a) Mother-in-law (b) Mother (c) Father-in-law (d) Cannot be determined

Answer ::
Hence answers are 51) B 52) B 53) C

Direction (Question No. 54 to 56) : Answer these questions based on data given below :

“In a class of 70 students, 30 failed in mathematics and 35 failed in Statistics. Ten students passed in both the subjects.”

54. How many failed in both the subjects ?

(a) 65 (b) 60 (c) 05 (d) 15

55. How many students passed only in Mathematics ?

(a) 40 (b) 30 (c) 15 (d) 20

56. How many students passed in exactly one of the two subjects ?

(a) 60 (b) 55 (c) 40 (d) 35

Answer :
54) C 55)B  56) B

Direction (Question No. 57 to 59) : Answer the questions based on the following data.

Puja, Kajol, Raj, Sanju, Teena and Uday sit round a hexagonal table in such a way that neither Puja nor Raj sits opposite to Kajol and neither Teena nor Uday sits opposite to Sanju, wehereas Raj sits to the immediate left of Sanju.

57. If Teena sits opposite to Raj, then which of the following must be true ?

(a) Puja is opposite to Sanju (b) Kajal and Uday sit opposite to each other

(c) Puja nd Uday sit opposite to each other (d) None of these

Answer : D
58. If Teena sits opposite to Kajol, then which of the following is definetely false ?

(a) Uday and Puja sit next to each other (b) Uday sits opposite to Raj

(c) Puja sits opposite to Sanju (d) Puja and Uday have only one person between them

Answer : D
59. If Puja sits to the immediate left of Raj, then

(a) Kajol sits opposite to Raj (b) Puja sits opposite to Sanju

(c) Kajol sits opposite to Sanju (d) Teena is opposite to Raj

 Answer : C

Direction (Question No. 60 to 62) : Select the alternative that logically follows the two given statements :

60. All Books are pages. All pages are boxes.

(a) All boxes are books (b) All books are boxes

(c) No books are boxes (d) Both (a) and (b)

Answer : B

61. No monkeys are apes. Some apes are chimpanzees

(a) Some chimpanzees are not monkeys (b) Some monkeys are not chimpanzees

(c) Both (a) and (b) (d) None of the above

Answer : A

62. No men are good. Some good people are saints.

(a) Some saints are not men (b) Some men are not saints

(c) All men are saints (d) None of the above

Answer : A

Direction (Question No. 63 to 65) : Find the odd one out.

63. (a) Income tax (b) Sales tax (c) Commercial tax (d) Professional tax

Answer : B

64. (a) Vishakapatnam (b) Bhilai (c) Rourkela (d) Vijayawada

Answer : D

65. (a) 180 (b) 120 (c) 48 (d) 28

Answer : D
66. A clock is so placed that at 2:00 p.m. the minute hand points towards north-west. In which direction does the hour hand point at 6:00 p.m. ?

(a) North-West (b) West (c) North-East (d) South-East

Answer : D

67. One evening, two friends Vikas and Viju were talking to each other with their books towards each other. If Vikas' shadow was exactly to the right of him, which direction was Viju facing ?

(a) South (b) North (c) East (d) West

Answer : A

68. If 1 cm on map corresponds to an actual distance of 40 kms. And the distance on the map between Bombay and Calcutta is 37.5 cms., the actual distance between them is :

(a) 375 Kms (b) 3750 Kms (c) 1500 Kms (d) 1375 Kms

Answer : C

69. Which if the following is the greatest ?

(a) 40% of 30 (b) 3/5 of 25 (c) 6.5% of 200 (d) (1/2)-4
Answer : D

70. After walking 10 Km, Rajesh turned right and walked 5 Km, then turned left and walked 1 Km. Now he is moving towards south, From which direction did Rajesh start his journey ?

(a) North (b) South-west (c) East (d) West
Answer : A

71. Two indentical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the remaining one tap fill the rest of the tank ?

(a) 15 Minutes (b) 5 Minutes (c) 10 Minutes (d) 20 Minutes

Answer : correct answer is 60 min .

72. If “Square” = 87 and “rectangle” = 94, then what is the value of “RHOMBUS” ?

(a) 96 (b) 94 (c) 89 (d) None of these

Answer : D
( value of each alphabet ) + ( no of digits ) = answer .
for rhombus we get 103

73. On what day of the week did India celebrate its first Republic Day i.e. 26th January, 1950 ?

(a) Sunday (b) Monday (c) Tuesday (d) None of these
Answer : D ( Thrusday)

74. Padma walks 10 Kms from north to south and turns left again walks 5 Kms. Then she turns left and walks 8 Kms. In which direction is she positined now with reference to the starting point ?

(a) East (b) South-East (c) North (d) North-East

Answer : B

75. Find the next number in the series :

3, 12, 48, 192, 768, ?

(a) 2868 (b) 2968 (c) 3072 (d) 3176

Answer : C ( multiply with 4 )

Part II

Section 'D'

Test of Quantitative Analysis (Mathematical Skills)

76. If Rs. 2000 amounts to Rs. 2200 in two years under simple interest, what is the rate of interest per annum?

(a) 5% (b) 6% (c) 10% (d) 8%

Answer : A
77. Rahul borrowed Rs. 1,00,000 @ 8% p.a. compound interest, interest being compounded annually. ow much should he repay at the end of the first year, so that by repaying Rs. 54,000 at the end of the second year he can clear the loan ?

(a) Rs. 46,000 (b) Rs. 54,000 (c) Rs. 58,000 (d) Rs. 50,000

Answer : C

78. 6 litres of pure milk are added 10 litres of a mixture water and milk, with 40% milk. What is the percentage of milk in the new solution ?

(a) 50% (b) 62.5% (c) 75% (d) 87.5%

Answer : B

79. The price of the product is decreased by 10% and then increased by 10%. What is the change in price ?

(a) Increased by 1% (b) Decreased by 1%

(c) No change in the price (d) None of these

Answer : B

80. The worth of a car depreciates by 4% every year. If the present worth of a car is Rs. 6.00.000, what is its worth after four years (to the nearest thousands) ?

(a) Rs. 5,04,000 (b) Rs. 5,12,000 (c) Rs. 5,10,000 (d) Rs. 5,16,000

Answer : C

81. What is the area of the smallest square that can be formed with rectangles of dimensions 3 x 2 ?

(a) 6 (b) 12 (c) 72 (d) 36

Answer : D
LCM of 2 and 3 is 6 . so each side of square is 6 and hence area will be 36 .

82. Number “85” is divided into two parts, such that thrice the first part and twice the second part are in the ratio of 18:5. Find the first part ?

(a) 60 (b) 55 (c) 45 (d) 24

Answer : A

83. A party is attended by a total of 60 persons. If the ratio of men and women is 3:2, how many more must join the party such that the ratio becomes 7 : 3?

(a) 10 (b) 15 (c) 20 (d) 25

Answer : C

84. A group of five people can do a certain work in a certain number of days. If more people join the group, they take 12 days less to do the same work. In how many days a group of three people can do the work ?

(a) 30 days (b) 45 days (c) 15 days (d) 50 days

Answer : Wrong question

85. A man leaves P and reaches Q in three hours at an average speed of 60 Kmph. What is the distance from P to Q ?

(a) 180 Km (b) 150 Km (c) 300 Km (d) 250 Km

Answer : A

86. The sum of the first and the 9th of an arithmetic progression is 24. What is the sum of the first nine terms of the progression ?

(a) 216 (b) 108 (c) 54 (d) None of these

Answer : B

87. The sum of 20 terms of the series 12 + 22, 32 + 42, 52 + 62 is

(a) 210 (b) 519 (c) 190 (d) None of these

Answer : D

88. If 3/p = 6 and 3/q = 15 then p-q = ?

(a) 1/3 (b) 2/5 (c) 3/10 (d) 5/6

Answer : C

89. In how many ways can 5 letters be posted in 3 post boxes, if any number of letters can be posted in all of the three post boxes ?

(a) 5C3 (b) 5P3 (c) 53 (d) 35

Answer : Any

90. John starts work at 8:45 am and finishes at 5:15 pm. He has 90 minutes of breaks. How many hours does he work in 29 days ?

(a) 180 (b) 200 (c) 220 (d) 240

Answer : actual no of hours is 203

91. The ratio of the present ages of Suman and Renu is 5 : 7 respectively. Four years hence the ratio will become 3 : 4 respectively. What is the present age of Renu in years ?

(a) 28 (b) 24 (c) 21 (d) 20

Answer : A

92. A man brought some fruits at the rate of 16 for Rs. 24 and sold them at the rate of 8 for Rs. 18 What is the profit per cent ?

(a) 50% (b) 40% (c) 60% (d) 25%

Answer : A

93. A, B and C contract a work for Rs. 550. Together A and B are supposed to do 7/11th of the work. How much does C get ?

(a) Rs. 270 (b) Rs. 200 (c) Rs. 310 (d) Rs. 175

Answer : B

94. If the diagonals of a rhombus are 8 cm and 10 cm respectively what will be the area of the rhombus ?

(a) 35 (b) 40 (c) 30 (d) 20

Answer : B

95. Brijesh was born on 17th August 1983 and the day was Friday. If Aryan was born on 27th March 1986, what was the day ?

(a) Thursday (b) Monday (c) Friday (d) Saturday

Answer : D

96. A person standing in a queue is 17th from the first and 13th from the last. How many peoples are standing in the queue ?

(a) 29 (b) 33 (c) 45 (d) 26

ANswer : A
97. Pipes A and B can fill a tank in 15 hours abd 20 hours respectively. Both together can fill it in :

(a) 12.5 hours (b) 17.5 hours (c) 8.57 hours (d) 15.57 hours

Answer : C

98. In a group of 15, 7 have studied Latin, 8 have studied Greek and 3 have not studied either. How many of these studied both Latin and Greek ?

(a) 6 (b) 3 (c) 9 (d) 0

Answer : B

99. Three is a safe with a 5 digit number as the key. The 4th digit is 4 greater than second digit, while 3rd digit is 3 less than 2nd digit. The 1st digit is thrice the last digit. There are 3 pairs whose sum is 11. Find the 3rd digit.

(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 3

Answer : C

100. If 4563 = 5437 and 6647 = 3353, then 546 is

(a) 453 (b) 454 (c) 8445 (d) 9454

Answer : A